Japonya yazıları sayfasına dönmek için tıklayınız.

Çay Seromonisi

Çay seromonisi dedikleri şey “kızlar, gün yapah…”ın başak bir versiyonu. Birsürü Japon toplaşıp beraber çay içip şekerleme yiyorlar; lakin gün adabıymış, dedikoduymuş falan bilmiyorlar. Ben öğretecek oldum, Japoncam yetmediğinden olacak bana uzaylıymışım gibi baktılar… Neyse, tören daha önce bahsettiğim geleneksel tatami (ince bambu şeritlerinden yapılan bir tür halı) odalarında yapılıyor. Odaya girmeden evvel kapının önünde diz çöküp odaya bakıyorsun, sonra dizlerinin üstünde sürünmek suretiyle odaya giriyorsun. Girdikten sonra ayağa kalkabilirsin ama adımlarına dikkat etmen lazım. Yerde parça parça bulunan tatamiler arasındaki çizgilere basmaman, üstüne üstlük çizgileri sağ ayağınla geçmen gerekiyor. İlk önce çayla ilgili övgülerin yazılı olduğu bir posterin ve “ikebana”nın (geleneksel Japon çiçek süsleme sanatı) bulunduğu bir köşeye gidiyor, orayı yerlere kadar eğilmek suretiyle bir güzel selamlıyorsun. Yerini sağ salim bulup oturduktan sonra ev sahibinin kafası kapının önünde beliriyor, odaya bakıyor.

Çay Seromonisi Çay yapılan yer ve çayı öven posterin olduğu köşe

Sonra dizlerinin üzerinde sürünmek suretiyle odaya girip kaynar su ve çayın bulunduğu köşeye geliyor. Çayı her bir misafir için ayrı ayrı, içecekleri kapların içinde, yaklaşık on dakikada hazırlayıp sırayla ikram ediyor. Bizim katıldığımız turistik versiyonun da çaylar toptan gelip ikram edildi.

Çay Seromonisi Ev sahibinin kafası göründü.

Önce çay ikram edilen misafir, sonrakilerden özür diliyor, ev sahibine teşekkür ediyor ve bardağı sağ eliyle alıp sol elin üstüne koyuyor. Burada görsel bir oyun başlıyor. Her şeyi akıl eden Japonlar, bardağın her tarafına desen yapmayı akıl edememişler. Ev sahibi sana bardağı desenin olduğu taraf sana bakacak şekilde ikram ediyor. Sonra sen onu sol elinin üzerinde çevirip desenin karşı tarafa bakmasını sağlıyorsun. Bu şekilde çayını içtikten sonra bardağı ilk önce evirip çevirip bir inceliyorsun. Bu bardağı pek beğendiğini, markasını öğrenmek istediğini gösteriyor – beğensen de beğenmesen de yapmak zorundasın. İnceleme işleminin ardından bardağı tekrar sol elinin üstünde çevirip sana ikram edildiği gibi geri bırakıyorsun.

Çay Seromonisi Teşekkürlerrr…

Boşları toplamaya gelen ev sahibiyle karşılıklı yerlere kadar eğilmek suretiyle selamlaşıp odadan arkana bakmadan kaçmak istiyorsun ama nafile. Daha bitmedi. Dönüş yolunda yine tatamilerin arasında ki çizgilere basmaman gerekiyor ama bu sefer çizgileri sağ ayağınla değil, sol ayağınla atlayacaksın. Çıkış kapını bulduktan sonra güvendesin, geçmiş olsun.

1 Yorum - Yorum Yaz

Seyahat Valizi Search